Blog / Nieuws

Lange wachttijden bij rijexamens CBR

Het CBR heeft het op dit moment erg druk met aanmeldingen voor de praktijkexamens. De reserveringstermijnen voor de examens zijn pas aan het eind van het jaar op orde. De voorwaarde daarvoor is wel dat de extra werving van examinatoren slaagt, anders duurt het mogelijk nog langer. De aanhoudende stroom leerlingen is momenteel simpelweg te groot voor het aantal examinatoren dat examens kan afnemen. Daarom heeft het CBR besloten om dit aantal te werven examinatoren op te krikken van 52 naar 64.

Wachtrijen bij het CBR

“Landelijk haalt het CBR al sinds 2010 de norm voor de reserveringstermijnen voor de praktijkexamens”, vertelt CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein. “Zo lag de termijn voor de eerste examens in de week van 30 mei tot en met 4 juni op 6,9 weken. Voor de herexamens auto was dat 4,3 weken.”

Het probleem zit echter op lokaal niveau; hier worden de reserveringstermijnen in veel gevallen overschreden sinds maart. In de week van 30 mei tot en met 4 juni waren er op 18 van de 53 locaties overschrijdingen bij de eerste examens en 11 bij de herexamens auto. “Deze overschrijdingen hebben te maken met ontwikkelingen aan zowel de vraagkant als de aanbodkant”, vertelt Dingeldein.

Oorzaken en maatregelen

Het CBR stelt 10.000 meer praktijkexamens af te nemen dit jaar dan vooraf berekend. Dat zou liggen aan:

  • De populariteit van 2toDrive; steeds meer 17-jarigen gaan op examen. Dit jaar gaat meer dan 25 procent van de 17-jarigen praktijkexamen doen voor de personenauto
  • De aantrekkende economie; daardoor stellen steeds meer twintigplussers hun rijopleiding niet uit
  • Een stijging van het aantal examens voor personenauto met aanhangwagen (BE)
  • 15% meer beroepsexamens door economisch herstel in de transport- en logistieke sector.
  • Het aantal examens voor het T-rijbewijs (tractor) groeit sterker dan verwacht
  • Er is een stijging van het aantal taxi-examens door het wegvallen van de eis van vakbekwaamheid (iedere taxichauffeur mag nu zo een taxibedrijf beginnen). Dat zorgt vooral voor lange doorlooptijden in de regio Amsterdam.

En deze maatregelen neemt het CBR:

  • Examinatoren werken over; onder andere op zaterdag
  • Examinatoren van andere categorieën worden ingezet voor het autorijexamen
  • In de zomermaanden juni, juli en augustus worden in de avonduren motorexamens voertuigbeheersing (AVB) afgenomen op enkele plaatsen.
  • De werving van examinatoren wordt opgeschroefd van 52 naar 64 nieuwelingen

 

Bron: verkeerspro.nl

Blog / Nieuws